2021 Open Competition. 3rd Prize_Praza da Igrexa, Vigo, Spain

2021 Open Competition. 3rd Prize_Praza da Igrexa, Vigo, Spain

There are three main guidelines that explain our project:  1. Expansion of the public space of the Praza da Igrexa under the proposed building, as a porch, for multiple activities, uses and events, such as street markets, musical concerts, conferences, workshops or children’s games: A VERSATILE PUBLIC OPEN AIR SPACE INDOOR.  2. A new, flexible and versatile building, constructively and technologically innovative, which follows intentionally the broken line of the plot, generating a new façade to the Praza da Igrexa. We propose a multifunctional space of great versatility on the first floor with a height of 4.50 metres, divisible into...

2017-2020 Pazo de Quintáns, Meis, Pontevedra

2017-2020 Pazo de Quintáns, Meis, Pontevedra

When we talk about the Pazo de Quintáns we are actually referring to a huge complex formed by the imposing building of the Pazo (16th century) and its adjacent gardens, the chapel, the old walls and tapestries, the annexed buildings dedicated to agriculture, the “hórreos” (raised granaries), the vineyard plantations that extend throughout the site divided by rows of trees, as well as the walks and paths where a cross and a pergola lead to the main buildings. All this is located in the privileged landscape of the Arousa and Salnés valleys, the very centre of Albariño wine. On the...

2016-2019 Family House in Schaan, Liechtenstein

2016-2019 Family House in Schaan, Liechtenstein

2016_house-in-schaan Download pdf EFH-SCHAAN Broschüre 2020_olmosochoa architekten Download pdf Räumlich Step by step this house has been gradually reaching its own personality. At the very beginning, the most important idea was the in-between space; a place as a space-cushion between inside and outside, that we considered our personal „spanish contribution“, if we can use that term, opposed to a local view of architecture, more focussed in the rotundity of volumes and a bit affraid to break the paralelepipedic form. This space between was defined in the groundfloor by a broken line of huge windows towards West and the garden, and in section,...

2019-2024 Housing Units in Nenzing, Austria, for RIVA HOME

2019-2024 Housing Units in Nenzing, Austria, for RIVA HOME

Zwei Grundkonzepte bestimmen unser Arbeit: Bau von zeitgenössischer Architektur in dörflichen Strukturen: Kontakt zur Land und Natur mit weitem Blick, Respektieren gewisser Masstäbe und vor allem der Zwischenräume, Favorisierung öffentlicher Räume, mit dem Dorfplatz als Begegnungspunkt Leistbare und attraktive Wohnungen für junge Menschen mit ausgeprägter Lebensqualität im Dorf Das Projekt entwickelt ein Programm von 24 Wohnungen in 5 Bauköpern mit einem GGF von jeweils max. 500 m2. Mit der Besonderheit des Deckel-Wohnung-Types wurde ein Townhaushäuser-Modell entwickelt, das ermöglicht, die Seitenfassaden der Häuser besser zu nutzen und gestalten. Die Baukörper sind einerseits so ausgerichtet, dass sie immer offenen Blick auf die Landschaft haben...

2019 Restricted Competition Hypobank Hohenems, Austria

2019 Restricted Competition Hypobank Hohenems, Austria

Konzept Die neue Hypobank Vorarlberg ist das erste Gebäude, das von den Hauptstrassen wahrgenommen wird. Erschliessungstechnisch erschwert das höhergelegene Grundstück die Zugänglichkeit des Gebäudes. Deshalb sieht der Entwurf einen Eingangsbereich vor, der drei Zugänge bündelt: für Fussgänger von der Angelika-Kauffmannstrasse, für Besucher und Mitarbeiter von den Parkplätzen her oder direkt aus der Tiefgarage. Die einladende Geste des leicht abfallenden Vorplatzes ermöglicht einen einfachen, gut sichtbaren Hauptzugang, während gleichzeitig durch das tiefere Niveau zusätzlicher Raum im Inneren gewonnen wird. Der durch die leichte Neigung des Vorplatzes erreichte tiefere Niveau ermöglicht einen einfachen, gut sichtbaren Hauptzugang bei gleichzeitigem Raumgewinn im Innern. Der Zugang...

2017 Open Competition 2nd Prize_Dorfzentrum Au, Switzerland

2017 Open Competition 2nd Prize_Dorfzentrum Au, Switzerland

Gesamtwürdigung der Jury: “Der Projektvorschlag überzeugt durch die radikale Geste des mäandrierenden Langbaus und der resultierenden wohltuenden Großzügigkeit der Freiräume”. Konzept Die Bauliche Verdichtung findet ausschliesslich an der Hauptstrasse statt. Ein elegantes Gebäude, das volumetrisch auf die Umgebung reagiert, bildet eine bauliche Grenze zu dem freigespielten, grosszügigen Aussenraum und akzentuiert den Strassenraum neu. Das Erdgeschoss ist durchlässig- es gibt drei pregnante Durchgänge. Sie sind die Schaufenster auf die öffentlichen Gebäude und Plätze. Das Gebäude ist ein Filter von der Strasse zum öffentlichen Raum.  Hinter der Neubebauung an der Hauptstrasse findet man um die Kirche eine selbstverständlich wirkende Abfolge von ruhigen, gut proportionierten Freiräume mit...

2016 Open Competition Leutbühel Areal Bregenz, Austria

2016 Open Competition Leutbühel Areal Bregenz, Austria

Die Ziele sind zusammenfassend die folgenden: STADTRAUM gegenüber STRASSENRAUM. Umgestaltung der gesamten Umgebung der Begegnungszone. BEGEGNUNGSZONE Förderung der Vielfältigkeit und Kombination verschiedener Nutzungen und als edler Vorraum der alten Stadt zu dienen. Verstärkung der Identität des Stadtzentrums: Ein Ort, der Aufenthaltszonen bietet, ein Ort, der zum ruhigen Verweilen, zur Beobachtung, zum Ausruhen am Rande des Konsums einlädt. Zur Erlangung dieser Ziele bezieht sich unser Vorschlag auf 3 Themen: Piazza della Signoria + Piazza delle Erbe+ historischer Brunnen Die Zugänge zur Stadt Die Übergänge, die Wege Bank – Brunnen – Baum: Einen Ort, um sich zu setzen, einen Baum, der uns...

2015 Therapy Centre in Rüthi, Switzerland

2015 Therapy Centre in Rüthi, Switzerland

Drei Bauköper: Haus, Scheune und Neubau Respektieren sie sich einander; Luft zwischen Ihnen. Wichtige Elemente zu verstärken: Die Einzigkeit von Volumina, der Brunnen, die Sonnenwiese. Die älte Gebäude würdig machen und mit der neue Nützung ihren Leben zu verlängern.

2014 Day Care Centre for Alzheimer’s patients Madrid, Spain

2014 Day Care Centre for Alzheimer’s patients Madrid, Spain

Friendly – Functional The objectives of our client to fulfil were to have a functional place, modern but not cold, friendly environment, optimistic, forward-looking, confortable and sure. The greatest possible natural light had to be achieved. Versatility of the rooms. We designed a space with two strong elements: Colour and Glas. With only one façade, the challenge was how to bring the maximum of light in the interior. The reflections of the coloured glass and the effect of the gradation of the colour as one goes in the furthest rooms, helped us to get it. The white, bare façade, simple...

2013 Open Competition Landscaping Integration of ENCE Factory in Pontevedra, Spain

2013 Open Competition Landscaping Integration of ENCE Factory in Pontevedra, Spain

SITUACIÓN ACTUAL. VALORACIÓN Una oportunidad única de afrontar un problema que abre interrogantes en todos los ámbitos de la sociedad: paisajístico, medio ambiental, económico, social, político y arquitectónico. ¿Industria – paisaje? ¿industria – población? ¿no a la industria? ENCE tiene una presencia física sumamente potente: Altísimas chimeneas, grandes depósitos de almacenaje, enormes naves que nunca fueron diseñadas pensando en el entorno sino, simplemente, para ser productivas. El viario y los espacios propios de la fábrica suelen dejar áreas inhóspitas y residuales. Cuando hay que ampliar o incluir alguna nueva instalación, se suelen utilizar los lugares libres sin que haya una...

2011 International Competition 2nd Prize_Headquarters of the Hidrographical Confederation Miño-Sil, Orense

2011 International Competition 2nd Prize_Headquarters of the Hidrographical Confederation Miño-Sil, Orense

Concept An emphatic abstract volume, to which it has been extracted pieces to let light inwards, provides calm to an environment characterized by the convergence of multiple overlapping urban elements. The idea is to sew and integrate voids and built spaces, deliberately ignoring the domestic scale and giving monumentality in order to create the main character of this environment. The choice of only two materials, stone and glass, supports the sought sharpness. Glasses are treated as planes of light, and the stone as a rock-carved from which we locate the uses. The form of the outside enriches the interior spaces,...

2006-2008 Research Centre FIDAMC. Scientific and Technological Park Getafe Sur

2006-2008 Research Centre FIDAMC. Scientific and Technological Park Getafe Sur

COMPLEX PROGRAM – CLEAR ANSWERS The main purpose of this building is to house an important research centre linked to the European aeronautical industry. FIDAMC (in Spanish: Foundation for research, development and applications of new composite materials) is a building with few elements, but of great complexity that gathered the headquarters’ offices, two big hangars, laboratories and all the facilities that supplies the complex. The way that the buildings are placed allow eventual and future extensions. The buildings are divided in several volumes separated by courtyards and connected by glazed fingers. Gardens and trees provide views and relax to the...

2008 102 Dwellings in Puerta de Hierro, Madrid

2008 102 Dwellings in Puerta de Hierro, Madrid

2012_puerta-de-hierro Download pdf La gente que vivía en la colonia Puerta de Hierro identificaba muy bien los rasgos que la diferenciaban de otras zonas de Madrid. Pero con el paso del tiempo esa diferencia se ha diluido. La situación privilegiada del barrio ha permitido una progresiva densificación, apareciendo bloques demasiado altos o demasiado juntos. En la proximidad con la M 30, el barrio termina por completarse con las últimas parcelas urbanizadas. En línea con dos edificaciones de doce plantas, una enorme pared hacia a la calle, se encuentra nuestro solar de forma triangular. Tenemos una obsesión por mirar al Sur. El...

2003-2006 Multi-purpose building and VIP dinning rooms EADS / CASA, Getafe

2003-2006 Multi-purpose building and VIP dinning rooms EADS / CASA, Getafe

NATURAL LIGHT AND ACOUSTIC TREATMENT The client’s demands for the EADS factory in Getafe were to provide spaces for common services such as dining halls, kitchen, changing and meeting rooms. After some proposals, the demands were attended annexing two buildings, in two steps of construction, to the existing volume of the dining and kitchen’s edifice, solving the complexity of connections and circulations.  The first building is the extension of the staff dinning room, and it was planned to be executed in a short period of time. It has a rectangular plan covered with a metallic structure of 18,00m long beams...

2001-2005 Social Housing, locals and public offices in Sanchinarro, Madrid

2001-2005 Social Housing, locals and public offices in Sanchinarro, Madrid

A BLOCK WITH LIFE The constructed block of social houses is one of the new quarters situated in the outskirts of Madrid, planned by the city hall for big and closed blocks for only residential purposes, lack of urban density, with no shops in the ground floors, and streets out of scale, as some of the main mistakes of this urban design. olmos ochoa arquitectos’ studio won a restricted competition organised by EMV (in Spanish, municipal housing enterprise). Our first decision was to open the building to the neighbourhood and to be part of the city. Therefore, three passages connect...

1995-2004 Social housing for young people in Vigo

1995-2004 Social housing for young people in Vigo

INTERACTION IN AN OLD HISTORICAL ENVIRONMENT  These dwellings were designed taking into account the characteristics of the site, such as topography and the scale of the environment, history and social relationships. The structural systems, as long as the evacuation of rain water, the orientation, the sun exposure, the natural lighting and ventilation were carefully chosen focusing the future, the maintenance and the energetic demand. The plot has a height difference of 15,00 meters, and It is located in the upper section of the old centre of the town, among traditional stone buildings in quite a poor condition. The project prolongs...

1998-2003 Clinic Santa Isabel. ASISA, Seville

1998-2003 Clinic Santa Isabel. ASISA, Seville

RENOVATION AND SUBSTITUTION The aim of this project was to adequate the Clinic of Santa Isabel in Seville to new demands and to solve, with a global concept, a number of different problems derived from many particular interventions. Among several interventions, the main work was to arise a new building substituting an old one, providing a better connection and integration among all the services. According to urban regulations, the new building had to maintain the same area aboveground  level of the demolished one, but its area could be increased underground with two cellars for storage rooms, parking places and facilities...

2000-2002 EF-2000 Headquarters. EADS / CASA, Getafe

2000-2002 EF-2000 Headquarters. EADS / CASA, Getafe

ARCHITECTURE FOR ENGINEERS We were asked to design a new building next to another one and both stacked to a hangar of aircraft. The project followed the lines marked by the existing structures but, at the same time, visible independent from them. Some elements contribute to this attitude: a huge canopy emphasises the entrance and protects it from sun and rain; a beautiful main staircase with a characteristic light wheel, and a subtle bending of the facade to the south side that gives certain style to the silhouette of the edifice. Divided into different levels, the offices are located in...

1997-2002 Clinic Perpetuo Socorro. ASISA, Lleida

1997-2002 Clinic Perpetuo Socorro. ASISA, Lleida

ADDITION AND PROPORTION  We were in charge  of the complete renovation of the Perpetuo Socorro’s Clinic, an eclectic building that occupies the corner defined by the Bisbe Messeguer Street and Alcalde Sol Street, in the Catalan city of Lerida. Our aim was to protect the main values, recovering the quality and dignity of the old building, which have suffered a lot of refurbishments without a unique architectural criterion, and to provide a new functionality open to new deals in medicine and hospital management. From an architectural point of view, the project enlarges the existing building in two directions: horizontally, by...

1996-2000 Clinic Jerez. ASISA, Jerez de la Frontera

1996-2000 Clinic Jerez. ASISA, Jerez de la Frontera

A PALACE-LIKE HOSPITAL This project is the result of a team’s work of a group of medical doctors, technicians and architects. The complexity of the relationships between functions and circulating spaces define the formal solutions; every functional requirement has to find its own position; the project deals with the dimensions of the rooms, the size of each technical area, the adjusted proportions and relationships between main areas and circulating areas, and the result of it is a compact and well-organized building. One of the most interesting approaches of this project is to have designed an average patient room. Its shape...

1992-1996 Pelayos de la Presa Town Hall, Madrid

1992-1996 Pelayos de la Presa Town Hall, Madrid

REPRESENTATIVE ARCHITECTURE AND PUBLIC PARTICIPATION  The new Town Hall of Pelayos de la Presa, a small village at the southwest of Madrid, tries to react to the different circumstances of its location. On one side, it offers its main façade and its entrance to the Plaza, facing South, the daily meeting point, the place for the important events of the village. At the west side of the building the Ancha Street (which means Broadway), serves to ease the crowd concentrations that gather at the Plaza during festivities. Towards the street, architecture tries to reach the objective with the minimum quantity...

1989- 1993 Social housing in Vallecas, Madrid

1989- 1993 Social housing in Vallecas, Madrid

CITY VERSUS VILLAGE In a boundary area of the former Vallecas village, today a district of the city of Madrid, a new concept of urban life is possible. The idea is to build “City life”: the city of the streets and facades, but also the walls and the patios. Public, community, private and intimate spaces, from the street to the intimacy, provide a handful of interesting situations in which this project reflects upon. The way the buildings are placed in each plot takes into account the topography and the relation between the connecting elements, and talk of a different understanding...